Sommige etenswaren lijken vegetarisch, maar zijn het niet. Zo worden schildluizen gebruikt om producten te laten glimmen of varkenshaar om een broodverbetermiddel te maken.
Achter nog al wat E-nummers gaan dierlijke ingrediënten schuil. Hieronder een overzicht:
E120
Gewonnen uit schildluizen, ook wel cochinelle of karmijnzuur genoemd, rode kleurstof voor roze muisjes, sommige rode snoepjes
E542
Gemaakt uit botten, beendermeel.
E485
Wordt gemaakt uit botten, huiden en pezen van dieren, gelatine wordt gebruikt in drop, vruchtenhartjes, winegums, vruchtensap, slagroom.
E640
Glycine, wordt gemaakt uit gelatine
E904
Uitscheidingsproduct van schildluizen, schellak een glansmiddel dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in chocola en op appels
E1000
Cholinezuur wordt gemaakt uit rundergal
Verder is kaas niet vegetarisch omdat hiervoor stremsel uit de kalfsmaag wordt gebruikt. Ook brood kan in sommige gevallen een probleem zijn:
* rijsversneller cysteine-HCI, broodverbetermiddel, kan gewonnen zijn uit varkenshaar
* emulgatoren van dierlijke komaf (hulpstoffen waarmee water en vet tot een stof kunnen worden vermengd)
Bron: Radar
http://www.allergieplanet.web-log.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten