Hierin zie je Tibetaans Boeddhistische monniken dagenlang werken aan een zandmandala. De Chinezen vallen binnen en lopen met grote laarzen dwars door het werk heen. Zand stuift uiteen. Ik was helemaal onthutst dat zo iets gigantisch moois met voeten werd getreden....
De zandmandala wordt gemaakt door monniken. Zij blazen door smalle metalen buisjes het gekleurde zand met uiterste precisie in de geometrische vormen. Het zand wordt steeds eerst gezegend en tijdens het maken van de mandala worden nauwkeurig rituelen toegepast, zoals het reciteren van gebeden en mantra's.
De mandala drukt louter positieve en heilzame dingen in de kosmos uit. En zou dit overbrengen op iedereen, die hier naar kijkt.
Als de mandala na dagenlang onafgebroken werken klaar is, wordt het zand bijeen geveegd. Dit symboliseert de vergankelijkheid van het leven. Het zand wordt vervolgens uitgestrooid over stromend water. Hiermee wordt geprobeerd de naga's (waterwezens) gunstig te stemmen, zodat het op de juiste momenten zal regenen en de oogsten zullen slagen.
Mandala betekent letterlijk in het Sanskriet : magische cirkel.
Een mandala is een cirkelvormige, vaak symmetrische afbeelding met daarin andere symmetrische afbeeldingen.
Maar het is veel meer dan dat. De mandala is tevens een symbool.
Daardoor is de mandala van oudsher ook een middel om kennis over te dragen.
Door de mandala in gedachten binnen te gaan kan men kennis over zichzelf verwerven en zich ontdoen van het niet-kennen dat ons leven verduistert.
Die cirkel is dus niet zomaar een ruimte het heeft altijd een middelpunt, of centrum die wordt beschermd door een rand.
Je kunt je terugtrekken in jouw mandala en werken met allerlei kleuren, vormen, en jouw emoties er in kwijt, waardoor jouw eigen verhaal er in ontstaat.
Natuurlijk is een mandala ook gewoon mooi om te zien en te maken.
Vooral het maken werkt meditatief, en verschaft grote zelfkennis. Je kunt de mandala dus in feite zien als een soort plattegrond van ons menselijk bewustzijn. Daarom wordt het tekenen van mandala's vaak als therapie voorgeschreven.
Alles wat getekend wordt vanuit een cirkelomtrek en weer terug, kan een mandala worden. Het werkelijke middelpunt van een cirkel is een punt.
De punt symboliseert eenheid, heelheid, volmaaktheid en is bijna in alle vormen het symbool voor het Goddelijke. De punt bevat alles, echter in potentie.
In de cirkel, gezien als jouw innerlijke wereld, dat je uit gaat dragen, kan er van alles gebeuren. De wet van de wereld is beweging, de wet van het midden is rust. Juist om deze reden is mandalatekenen een meditatieve hobby. Je ordent jezelf als het ware iedere keer als je een mandala maakt.
Bij de mandala is het ritueel om het midden cirkelen. En spelen als een kind vanuit je innerlijk middelpunt, daar haalt een kind ook zijn bijna onbegrensde energie en vreugde vandaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten