Welkom op mijn netvlies.

Translate

maandag 15 november 2010

Een aantal tips in het omgaan met HSP's

Lieg nooit tegen ze, of ze het nou zeggen of niet, ze hebben je gegarandeerd door. Het gevolg is dat ze zich bedrogen gaan voelen.

Laat af en toe duidelijk merken wat je van ze vindt. HSP's hebben veel meer aandacht nodig als andere mensen.

Wees voorzichtig met het oordelen van hoogsensitieve personen. Als ze moe zijn worden ze erg stil en afwezig, maar dit houdt zeker niet in dat het saaie of asociale personen zijn. Integendeel, de meeste HSP's vinden sociale contacten nog veel belangrijker als anderen.

Wees duidelijk tegen ze. Als je met een HSP praat, probeer dan zoveel mogelijk met eenzelfde nuance te praten, anders kom je twijfelachtig over en dat slaat over op de HSP.

Voel je niet beledigd of minderwaardig als een HSP eventjes tijd voor zichzelf nodig heeft. Vaak gaat hij of zij juist nadenken over hoe hij zijn/haar vrienden blij kunt maken.

Luister goed naar ze. Nee is nee en ja is ja. Het zit niet in het karakter van een HSP om te liegen. Een HSP staat heel dicht bij zijn gevoel en kan daardoor heel erg goed situaties inschatten. Probeer ze ook niet te forceren iets anders te doen dan ze willen.

Wees rustig met ze. Geef ze de tijd en wees vooral niet opdringerig. Als je iets moeilijks aan ze vraagt, geef ze dan de tijd om een antwoord te bedenken. Laat ze op hun eigen tempo werken en probeer ze vooral niet teveel tegelijkertijd te moeten doen, want daar raken ze geïrriteerd van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten