Welkom op mijn netvlies.

Translate

zondag 27 november 2011

Mooie foto's.

Twintig jaar geleden werd de Hubble ruimtetelescoop gelanceerd, namelijk op 24 april 1990. Nu, twintig jaar later, kijken we terug op een mooie tijd vol hoogtepunten. Welkom in het Hubble Museum. Hier ziet u een collectie van de mooiste foto’s van de ruimtetelescoop. Toegang is gratis.

Koninklijke hoed (2003, Hubble)
Het Sombrerostelsel (of Sombreronevel) lijkt op een Mexicaanse hoed en is 28 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd. In de donkere band om het sterrenstelsel schuilen veel jonge en heldere sterren. Het gloeiende centrum van M104 bevat bijna 2.000 bolvormige sterrenhopen. Deze bolvormige sterrenhopen bestaan uit duizenden sterren.

Zonsopgang in Eenhoorn (2002, Hubble)
De Kegelnevel was één van de eerste foto’s die in 2002 werd gemaakt met de Advanced Camera for Surveys. De Kegelnevel is 2.500 lichtjaar verwijderd van de aarde en bevindt zich in het sterrenbeeld Eenhoorn. In de gas- en stofzuilen van NGC 2264 vormen nieuwe, jonge sterren.

Stellaire eitjes (1995, Hubble)
De zaden in de gaszuilen van de Arendnevel (M16) staan te popelen om uit te komen. In deze drie torens van koud waterstofgas worden veel nieuwe sterren geboren. De Arendnevel is 6.500 lichtjaar van de aarde verwijderd. De foto is gemaakt in visueel licht en dan is het onmogelijk om door de stoffige torens te kijken.

Vluchten kan niet meer (2002, Hubble)
Een kikkervisje in de ruimte. Beter is UGC 10214 niet te omschrijven. De staart op de foto heeft een lengte van meer dan 280.000 lichtjaar. Waarschijnlijk is het sterrenstelsel op een ander stelsel gebotst en probeert hij vlug de scene te verlaten, net als een automobilist die doorrijdt na een ongeluk. Er is één groot verschil: een automobilist laat nauwelijks sporen achter, UGC 10214 wel.

Festival van licht (2007, Hubble)
Op dit schilderij is een festival van lichtjes te zien. Het nabije sterrenstelsel M74 is te zien. Dit spiraalstelsel bevindt zich op een afstand van 32 miljoen lichtjaar bij de aarde vandaan. Het sterrenstelsel is niet erg helder, dus daarom is het voor amateur-astronomen moeilijk om M74 waar te nemen. Hubble heeft er vanzelfsprekend geen moeite mee.

Dood en verderf (2003, Hubble)
De Helixnevel ziet er prachtig uit. Toch is de nevel het nalatenschap van een stervende ster. Deze witte dwerg is te zien in het centrum van de Helixnevel. De ster heeft haar gaslagen afgestoten en deze gloeiende gassen dijen langzaam uit. Als gevolg zien wij een ronde nevel.

Flits in een grot (2004, Hubble)
De ster V838 Monocerotis is een raar object. De rode superreus in het centrum van de nevel produceert genoeg energie om de omliggende stofwolken te verlichten. Deze stofwolken zijn in het verleden door de ster afgestoten. Hubble houdt V838 Monocerotis nauwlettend in de gaten en ziet hoe de nevel groeit.

Kinderen in de verte (2010, Hubble)
De oudste sterrenstelsels zijn op dit schilderij te zien. 13,7 miljard jaar geleden ontstond het heelal. Sommige sterrenstelsels op de foto zijn 600 tot 800 miljoen jaar na de oerknal gevormd, oftewel zo’n dertien miljard jaar geleden. Door te kijken naar deze sterrenstelsels leren astronomen meer over hoe deze constructies ontstaan. Ooit is het Melkwegstelsel ook als zo’n klein hoopje sterren geboren.

Lord of the Rings (2007, Hubble)
Op dit schilderij is het sterrenstelselcluster CI 0024+17 te zien. Wat bijzonder is aan deze foto, is de ringachtige structuur in de cluster. Deze ring is mogelijk een bewijs dat donkere materie bestaat. Ondanks dat het bestaan van donkere materie niet zichtbaar kan worden aangetoond, zijn de effecten van donkere materie wel zichtbaar, zoals op deze foto.

Rode bol (2007, Hubble)
Toen Mars in 2007 het dichtst bij de aarde stond, maakte Hubble een foto van de rode planeet. Natuurlijk komt de kwaliteit van de foto lang niet in de buurt van foto’s van ruimtesondes als de Mars Express en de Mars Reconnaissance Orbiter, maar dat is natuurlijk logisch. Hubble draait immers niet om Mars, maar om de aarde. De afstand tussen Hubble en Mars is 88 miljoen kilometer.
Bronmateriaal: HubbleSite

Geen opmerkingen:

Een reactie posten