Welkom op mijn netvlies.

Translate

maandag 17 januari 2011

Kijken in de blauwe lucht...


Kijk in de blauwe lucht en blijf kijken.

Denk er niet over na, zeg niet dat het prachtig is. Zeg niet, “Wat mooi!” Begin er niet over na te denken dat je de kleur waardeert. Als je begint na te denken, stop je. Dan bewegen je ogen niet het blauw in, het oneindige blauw. Ga gewoon door, kijk alleen maar – denk niet. Vorm geen woorden, want zij worden hindernissen. Zeg niet eens “blauwe lucht”. Maak geen woorden.

Er moet alleen een zuivere, onschuldige blik in de blauwe lucht zijn. Er komt geen einde aan. Je gaat maar door en door en door en door, en plotseling is er geen voorwerp, maar het luchtledige, plotseling wordt je je bewust van jezelf. Waarom? Omdat, als er luchtledigheid is, je zintuigen nutteloos worden. De zintuigen zijn alleen bruikbaar als er een object is.

Als je naar een bloem kijkt, dan kijk je naar iets – de bloem is daar. De lucht is er niet. Wat bedoelen we met de lucht? Dat wat er niet is. De lucht betekent de ruimte. Alle dingen zijn in de lucht, maar de lucht is geen ding. Het is slechts de leegte, de ruimte waarin dingen kunnen bestaan. De lucht zelf is slechts zuivere leegte. Kijk erin.

Wat zal er gebeuren? Er zijn in de leegte geen voorwerpen waar de zintuigen iets mee kunnen. Omdat er geen voorwerpen zijn die de zintuigen kunnen grijpen, vastpakken, worden ze nutteloos. En als je zonder te denken, zonder te denken in de blauwe lucht kijkt, zul je plotseling het gevoel krijgen dat alles is verdwenen, dat er niets is. Op dat moment van verdwijning zul je je bewust worden van jezelf. Kijkend in deze leegte, word je zelf leeg.

Als je in de leegte kijkt, wordt er niets weerkaatst – slechts de oneindige blauwe lucht. Als het wordt weerkaatst, als je de oneindige, blauwe lucht in je voelt, word je helder, vind je helderheid.

Hoe zou het denken kunnen functioneren in de leegte? Het stopt, het verdwijnt. Door het verdwijnen van het denken – het denken dat gespannen is, bezorgd, vol gedachten die relevant zijn of niet – door dat verdwijnen van het denken, helderheid.
Osho: Gedeelte uit Het Boek der Geheimen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten