10 fatale CV fouten
Iedereen die werk zoekt, heeft wel een CV. En toch zijn er maar weinigen die hun CV op de goede manier opstellen. Word je zelden gecontacteerd voor een gesprek? Misschien is het dan tijd dat ook jij je CV eens grondig onder de loep neemt. Deze tien fatale fouten kunnen je de das om doen en zijn dus absoluut te vermijden.
-
Grappig e-mailadres
Bijtje@gmail.com of monsieur69@hotmail.com zijn niet geschikt om als contactgegevens op je CV te zetten, laat staan om je CV mee te versturen. Veel kans trouwens dat je e-mail door de spamfilter wordt tegengehouden.
-
De cijfers die je op school behaalde vermelden
Te veel detail is niet nodig, bovendien komt het vreemd over als je expliciet je resultaten gaat vermelden. Voor bepaalde functies - bijvoorbeeld als je solliciteert voor een job als wetenschappelijk medewerker - kan het wel nuttig zijn om in je CV aan te geven dat je geslaagd bent met grote onderscheiding voor een vak dat relevant is voor die functie.
-
Irrelevante informatie
Vermijd informatie die echt niet ter zake doet. Je hobby's vermelden in je CV kan wel, maar ga niet te veel in detail. Hou je van film, dan hoef je niet meteen alle regisseurs op te sommen die je leuk vindt. Hetzelfde geldt voor je professionele ervaring. Je vakantiejob bij de bakker is minder relevant als je solliciteert voor een ingenieursfunctie.
-
Vrienden als referentie
Als je een referentie vermeldt, gebruik dan iemand die je kent uit een professionele context en vraag die persoon ook of je hem of haar als referentie mag opnemen in je CV.
-
De reden van je vertrek
Waarom je vertrekt bij je vorige werkgever, is een vraag die je meestal tijdens het sollicitatiegesprek zal krijgen. Het is echt niet nodig om die informatie in je CV te vermelden. Wees wel voorbereid op de vraag, en zorg ervoor dat je iets anders kan antwoorden dan "mijn loon was te laag".
-
Vreemde lettertypes of symbolen
Een CV is geen document waarin je kan experimenteren met vreemde lettertypes of originele symbolen. Dat komt snel kinderachtig over en het zou zelfs kunnen dat de ontvanger je CV helemaal niet kan lezen omdat zijn computer het lettertype niet herkent.
-
Te veel moeilijke woorden
Gebruik niet te veel vakjargon dat niet relevant is voor de vacature waarop je reageert. Beperk ook het gebruik van al te moeilijke woorden. Dat maakt je CV veel aangenamer om te lezen.
-
Leugens
Verdraai nooit de waarheid in je CV. Rekruteerders zijn echt niet op hun achterhoofd gevallen en leugens komen altijd uit. Ze zijn er ook op getraind om tijdens een interview te achterhalen of er geen leugens in je CV staan.
-
Wanorde
Geen hr-verantwoordelijke die er zin in heeft om een ellenlang CV door te nemen dat niet logisch of chronologisch is opgebouwd. Zorg voor structuur, hou het beknopt, en beperk je tot de informatie die in een eerste fase doorslaggevend kan zijn.
-
Vakantiefoto
Zeker als dat expliciet gevraagd wordt, kan je een fotootje bij je CV stoppen. Hou het wel sober: geen foto's van jezelf met je meest sexy strandlook!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten