Welkom op mijn netvlies.

Translate

vrijdag 8 april 2016

Wat zou liefde nu doen?

De vraag – wat is de elementaire aard van de mens? – is momenteel de belangrijkste vraag voor de mensheid. Als je gelooft dat mensen van nature niet te vertrouwen en kwaadaardig zijn, creëer je een samenleving die deze visie ondersteunt, wetten aanneemt, regels instelt, voorschriften invoert en beperkingen oplegt die daardoor gerechtvaardigd worden. Als je gelooft dat mensen van nature goedaardig en te vertrouwen zijn, zul je een geheel ander soort samenleving creëren, waarin wetten, regels, voorschriften en beperkingen amper nodig zijn. De eerste samenleving zal ieders vrijheid beperken, de andere zal iedereen vrijheid schenken. 

De liefde laat los. Wat jullie behoeftebevrediging noemen en vaak met liefde verwarren, doet het tegenovergestelde. Op die manier kun je het verschil tussen liefde en behoeftebevrediging herkennen. Liefde laat gaan, behoeftebevrediging wil vasthouden. 

Laat alle verwachtingen varen, laat alle eisen, regels en voorschriften varen die jullie je geliefden opleggen. Want wie je beperkingen oplegt, bemin je niet. Niet ten volste. 
En ook jijzelf wordt niet ten volste bemind. Je houdt niet honderd procent van jezelf als je jezelf restricties oplegt, als je jezelf, op welk gebied ook, minder dan totale vrijheid gunt. 
Onthoud echter dat keuzes geen restricties zijn. Noem de keuzes die je hebt gemaakt dan ook geen restricties. En geef je kinderen en alle geliefden met liefde alle informatie waarvan jij denkt dat die hen helpt de goede keuzes te maken; ‘goed’ in de zin dat die keuzes zowel een bepaald gewenst resultaat voortbrengen als hun grootste gewenste resultaat, namelijk een gelukkig leven. 
Deel met alle anderen wat jij daarover weet. Bied alles aan wat jij hebt leren begrijpen. Maar probeer niet je ideeën, regels of keuzes aan anderen op te leggen. En ontzeg niemand jouw liefde, ook niet als zij andere keuzes maken dan jij zou doen. Feitelijk moet jij hun juist jouw liefde tonen als je denkt dat zij de verkeerde keuzes hebben gemaakt. 
Dat is medeleven en er bestaat geen hogere expressie van liefde. 

========================= 
Uit: Vriendschap met GodGeen opmerkingen:

Een reactie posten