Welkom op mijn netvlies.

Translate

woensdag 4 mei 2016

♥ Leven in het nu ♥

Iemand die het verleden meesleept,
leeft vanuit dode herinnering. 
Iemand die met zijn gedachten bij 'morgen' zit,
leeft vanuit onzekere verwachting. 
Beiden bevinden zich in een onechte wereld 
waar ze zullen dienen af te rekenen 
met teleurstellingen en lijden. 
Boeddha 



Het Nu moment is het moment van het heden. Het moment waarop je dit nu leest is het Nu moment. Tijd is een relatief begrip. Soms lijkt de tijd snel te gaan en soms lijkt de tijd langzaam te gaan. Maar in werkelijkheid gaat de tijd zo die gaat. De tijdsbeleving is subjectief. Doe je leuke dingen dan gaat de tijd meestal snel en heb je niks te doen of zit je ergens op te wachten dan lijkt de tijd erg langzaam te gaan. Vraag een kleuter wat een minuut is als hij deze moet wachten om een snoepje op te eten of vraag een moeder wat een uur is als haar baby een uur lang onophoudelijk huilt.
Echter is er niets anders dan het Nu moment. Zonder Nu geen toekomst en geen verleden. Alles wat zich afspeelt, gebeurt in het Nu. Je verleden is een aaneenschakeling van Nu momenten en je toekomst is dit ook. De manier waarop je omgaat met je Nu moment is het resultaat vanuit je verleden (ervaringen, overtuigingen) en bepaalt het resultaat voor je toekomst.

Gedrag is iets wat maar traag verandert en gedrag uit het verleden is een goede voorspeller van gedrag voor de toekomst. Je gedrag veranderen is daarom ook zo moeilijk, het vergt een verandering van denkpatronen, een verandering van overtuigingen, wat je belangrijk vindt en wat niet en hoe je je leven in richt.

Tijd zoals je die kent is een verzinsel van mensen om gebeurtenissen in perspectief te zetten. Om een chronologie te maken. Om oorzaken en gevolgen te kunnen bevatten. Maar feitelijk is er slechts dat ene moment Nu. Het moment van bewustzijn zoals je nu bent, je nu voelt.

Als je teveel in met je bewustzijn in het verleden leeft, leef je niet in het Nu. Je bent herinneringen aan het herbeleven maar het Nu trekt aan je voorbij. Als je teveel met je bewustzijn op de toekomst gericht bent dan denk je voortdurend in plannen. In gedachten van; als ik nou dit doe...en als ik nou dat heb dan....en ook dan trekt het heden aan je voorbij.

Tomorrow is the future
Yesterday is the past
And today is a gift
that's why they call it the present

Enjoy your Present ! 



Het Nu moment IS bepalend voor je toekomst. Alles wat je denkt bepaalt je handelen. Het is een combinatie van voelen, denken, willen, doen en zijn. Gedachten zijn energieën. Daar waar je aandacht naar uit gaat, krijgt jouw energie. Sommige gedachten kosten veel energie, je kan van denken heel erg moe worden. Vooral als denken ontaard in piekeren en tobben. Het denken is ons dagelijks gereedschap om de wereld om ons heen, die we waarnemen te structureren, er actief in mee te gaan, zaken ons eigen te maken. Het denken kan ons helpen om ons de wereld eigen te maken en er in te leven, het denken kan ook onze grootste vijand zijn door ons mee te slepen in eindeloze gedachten spiralen, ons afwezig te maken van hetgeen er om ons heen gebeurd. Dit heet de creatie van je eigen werkelijkheid. 





Warme groet, 

Happy_dancing_queen ♥  


Geluk komt met het accepteren van het Moment zoals dat je geschonken wordt.
Een ongelukkig gevoel ontstaat wanneer je in hier en nu ergens anders wil zijn,
iets anders wil doen of iets anders wil ervaren 
-Mahatma Ghandi 
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten