Welkom op mijn netvlies.

Translate

maandag 1 juni 2015

HSP en grenzen ♥

Als hooggevoelig persoon heb je een gevoeliger zenuwstelsel en ook je zintuigen zijn fijngevoeliger. Dat betekend dat je erg open staat voor alle prikkels die via je zintuigen binnenkomen. (Horen-zien-ruiken-voelen-proeven). Het onbewuste neemt 4,2 miljoen prikkels per seconde waar, die nog uitgeselecteerd worden. Bij een hooggevoelig persoon zijn dat er bijna 2 x zoveel!.. Deze prikkels worden niet alleen in het gevoelssysteem verwerkt, maar ook in de hersenen. Je kunt je dan wel voorstellen dat een HSP sneller moe en overprikkeld is.
Het belang van grenzen 
Grenzen is een veelvoorkomend thema bij hooggevoelige mensen. Veel HSP’s vinden het herkennen, accepteren en omgaan met hun grenzen erg lastig. Maar voor hen is het juist extra belangrijk om grenzen te stellen. Zonder grenzen lopen HSP’s leeg, raken zij overprikkeld, oververmoeid of zelfs burn-out!
Zo heb ik dit zelf ook regelmatig ervaren. Ik had 2 burn-outs nodig voordat ik uitvond dat ik hooggevoelig ben en beter met mijn grenzen moest omgaan.. Ook om mij heen en in de praktijk zie ik veel HSP’s worstelen met overprikkeling, overspannenheid en oververmoeidheidsklachten..
Omdat er bij een HSP zoveel prikkels binnenkomen en deze zo intens worden ervaren, kan het al snel teveel worden. Door geen grenzen aan te geven en geen rekening te houden met de behoefte aan het verwerken van prikkels ontstaat overprikkeling. Dit kan leiden tot allerlei klachten op lichamelijk en geestelijk gebied. Je kunt  bv last krijgen van stress, hoofdpijn, piekeren, slecht slapen en vermoeidheid waardoor de gevoeligheid voor prikkels en emoties van anderen alleen nog maar groter word.. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Uiteindelijk ontstaan uitputtingsverschijnselen die kunnen leiden tot een burn-out. 
Het is belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf en de mensen in je omgeving, en je grenzen aan te geven. Hiermee bepaal jij hoeveel prikkels er bij je binnenkomen, hoe je ze verwerkt en hoeveel energie je overhoud.
Waarom HSP’s moeite hebben met grenzen
~ Hooggevoelige mensen zijn van nature op anderen afgestemd. Hun antenne is meer op de omgeving gericht dan op zichzelf. Ze voelen feilloos aan wat anderen verlangen en nodig hebben, hierdoor zorgen zij sneller voor de ander. Ze kunnen ook de teleurstelling intens voelen die mensen kunnen voelen bij het aangeven van een grens, waardoor ze zich liever inhouden. Daarnaast kunnen ze, doordat ze zo gewend zijn om aan te voelen wat anderen willen, de verbinding met zichzelf en hun eigen behoeften verloren zijn.
~ Voor veel HSP’s is aanpassen een tweede natuur geworden. Zij voelen zich over het algemeen al anders en zijn zich gaan aanpassen om er voor hun gevoel meer bij te horen. Ook willen ze zich geen aansteller of zwakkeling voelen. Vaak kiezen ze er dan liever voor om niks te zeggen en zich aan te passen aan de omgeving.
~ HSP’s hebben een grote neiging tot zorgzaamheid en het nemen van verantwoordelijkheid. Dit gaat soms zo ver dat ze teveel de verantwoordelijk voor het welzijn van anderen of van de wereld overnemen.
~ HSP’s kunnen ook zo in de emotie of het gevoel van de ander meegaan, dat ze soms het onderscheid tussen zichzelf en de ander bijna niet meer kunnen maken. Ze voelen de gevoelens van de ander zo sterk aan dat ze deze kunnen beleven als iets van zichzelf. 
~ Tot slot hebben HSP’s (wanneer ze zich hiervan niet bewust zijn) over het algemeen een minder goede gronding/ aarding dan andere mensen. Als je goed geaard bent neem je minder dingen over van anderen en ben je beter in contact met je eigen ruimte, lichaam, gevoel en behoeftes. En dit is nodig om je grenzen te voelen en aan te geven.
Hoe kun je je grenzen beter in de gaten houden en aangeven? 
  • Het allerbelangrijkste is dat je eerst gaat voelen waar je eigen grenzen liggen. Hiervoor is het nodig om in je eigen ruimte of centrum te zijn. Oefen dit regelmatig door bewustzijn en door te  letten op je ademhaling en aarding. Als je je centrum eenmaal gevonden hebt, hoef je hier alleen maar steeds naar terug te keren. (Yoga is ook een goede manier om dit te oefenen!).
  • Plan je dag niet te vol. Maak regelmatig tijd en ruimte om te voelen wat je nodig hebt en om tegemoet te komen aan deze behoeften. Vaak hebben HSP’s veel tijd voor zichzelf, rust en ruimte nodig om te kunnen herstellen van de vele prikkels die zij te verwerken hebben.
  • Leer naar je lichaam te luisteren. Zoek de  rust op en voel hoe je je voelt in je lichaam. Je lichaam is sterk verbonden met je geest. Als je goed naar je lichaam luistert, zul je ook veel te weten komen over je mentale en emotionele gemoedstoestand. (Ook je grenzen ga je dan beter voelen). HSP’s kunnen hun voordeel doen door open te staan voor de signalen van hun lichaam.
  • Leer bewust om te gaan met energetische begrenzing. Alles is energie. En gedachten kunnen deze energie sturen. Door energetische begrenzing te visualiseren kun je erg veel bereiken op het gebied van grenzen. Stel je bv voor dat je je zintuigen wat minder open zet. Of dat je een schild om je heen hebt, een kring van rozen, een spiegel, een bepaalde kleur of wat je zelf het fijnst vind.
  • Wees je er steeds van bewust dat alle mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven, lessen en emoties.. Hoe graag je hun ook zou willen helpen, dit kan niet, en doe je al helemaal niet door alles van een ander over te nemen. Meeleven en raad geven is goed maar zorg dat je de problemen van een ander niet gaat dragen.
  • Heb respect voor je eigen grenzen. Vaak voelen HSP’s ze wel maar durven ze het niet aan te geven uit de angst een ander te kwetsen of om afgewezen te worden. Maar weet dat als jij respect hebt voor jou grenzen, dan zullen anderen ook sneller respect hebben voor je grenzen, en ook voor jou als persoon. Als dit niet het geval is, moet je je afvragen of je die persoon nog wel om je heen wilt..
  • Breng je omgeving op de hoogte van je hooggevoeligheid, en leg uit dat je minder goed tegen prikkels of drukte kan. Hierdoor hoef je je minder bezwaard te voelen als je een grens aangeeft. (Hiervoor is het wel nodig dat je je eigen hooggevoeligheid leert te accepteren).
  • Probeer ipv angst om vanuit liefde te leven. Heb allereerst jezelf lief. (Liefde voor een ander begint bij liefde voor jezelf). Je hebt meer te geven aan de ander als je jezelf op de eerste plaats zet. En als je geeft vanuit liefde voelt de ander dit ook als iets moois en oprechtst. Andere mensen voelen dit ook zeker aan, bewust of onbewust.
  • Als je niet goed weet hoe je grenzen kunt aangeven; oefen om je grens op een liefdevolle respectvolle manier aan te geven. Praat altijd vanuit ik-vorm (ik vind het vervelend.. ik wil..ik voel..), benoem erbij hoe je je voelt,  dat je de ander niet wilt kwetsen, wat jou reden is voor je grens, en wat je het liefst zou willen.
Het is niet makkelijk, maar het is zeker te leren om je grenzen te herkennen en goed aan te geven. Bewustzijn is al meer dan de helft, de rest volgt vanzelf stap voor stap. Het zal steeds makkelijker gaan en je krijgt er zelfs plezier in. Omdat je energie met de dag toeneemt, zo ook de liefde voor jezelf! Waardoor je leven in elk opzicht fijner word.

Bron: http://annemooncoaching.com/2015/05/30/hsp-grenzen/



 

2 opmerkingen:

  1. Hoi, ik weet niet of je deze Faceboekgroep al kent maar ik vind het een erg fijne groep waar ik al veel van/door geleerd heb.
    https://www.facebook.com/groups/eszenzz/
    Hartelijke groet,
    Leonie Schoppema

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, bij deze groep was ik nog niet bij aangesloten. Hartelijk dank. Ik heb een verzoek gestuurd. ♥ Warme groet Els. ♥

      Verwijderen