Welkom op mijn netvlies.

Translate

zaterdag 8 oktober 2016

Zo voorkomt u dat u gehackt wordt.

Technisch gezien kan alles dat verbonden is met het internet gehackt worden. Maar er zijn een aantal dingen die u hier tegen kunt doen.

1. Let op bij (verdachte) e-mail

E-mail is de makkelijkste ingang voor hackers. Het is een ideaal communicatiemiddel omdat je er alles mee naar iedereen kunt sturen. Zolang u een e-mailadres van iemand heeft kunt u alles wat u wil naar diegene sturen, waardoor er een hoog risico aan vast zit. Phishing is een steeds bekender fenomeen, waarbij een slachtoffer een klaarblijkelijk onschuldig bericht krijgt. Vaak wordt er gevraagd om op een gelinkte website persoonlijke gegevens te 'updaten'. Vaak lijkt de e-mail afkomstig van een bank of andere betrouwbare instantie, maar dit is niet het geval schrijft Business Insider.
De beste manier om te voorkomen dat u hierin trapt is door deze e-mails niet te openen. Check voor het openen of de afzender is wie u denkt dat hij is door het e-mailadres te checken. Als de ING u mailt, zal het e-mailadres van diegene eindigen met @ing.be en niet een vaag ander adres.

2. Check waar links heengaan

Naar een onbekende site gaan kan voor onbekende consequenties zorgen. Het kan zijn dat u op een site komt die 1-op-1 lijkt op die van de ING, maar is opgezet door hackers om uw gegevens te winnen of is geïnfecteerd met malware. Als u op een link wilt klikken, kunt u beter weten waar die heen zal leiden. Als er een verkorte link wordt gegeven - als http://bit.ly/28M1lbJ - , kunt u naar http://urlxray.com/ gaan om te kijken welke bestemming er achter die link zit.
Als u bij uw bank vertrouwde gegevens in wilt vullen, kijkt u best naar de link in de browser. Beveiligde websites beginnen altijd met HTTPS in de url en hebben een slotje in de browser.

3. Open geen bijlagen (tenzij u écht zeker bent)

Het is verstandig om geen bijlagen te openen, tenzij u écht zeker bent waar ze vandaan komen. Het kan zomaar zijn dat een bekende gehackt is en hij zonder het te weten mails stuurt met een geïnfecteerde bijlage. Daardoor lijkt het vertrouwt, maar gaat het bij u ook mis.
Voor hackers is een bijlage een van de makkelijkste manieren om een virus door te sturen. Bedrijven worden vaak gehackt doordat een medewerker binnen het bedrijf per ongeluk malafide software op zijn computer zet, waardoor het binnen het bedrijfsnetwerk gekomen is. De gevaarlijkste zijn Word-, PDF, en .EXE-bestanden.

4. Gebruik twee-staps-verificatie

Nu grote bedrijven als LinkedIn, Adobe en Yahoo gehackt zijn is de kans steeds groter dat uw inloggegevens ergens online opduiken. Verificatie in twee stappen is een extra functie voor de beveiliging van een Apple ID die is ontworpen om te voorkomen dat anderen toegang hebben tot de account of deze kan gebruiken, zelfs als ze uw wachtwoord weten. Als deze functie is ingeschakeld, moet u uw identiteit verifiëren met een apparaat of een andere goedgekeurde methode. Als u via een bericht op uw smartphone moet bevestigen wie u bent, heeft een hacker niets aan enkel het e-mailadres en het wachtwoord. Steeds meer bedrijven maken dit mogelijk.

5. Gebruik geavanceerde wachtwoorden

Uit onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technologyblijkt dat de overdaad aan wachtwoorden en beveiligingsvragen ons moe maken. Vaak negeren we die en kiezen voor de makkelijkst weg. Dan gebruiken we bijvoorbeeld overal hetzelfde wachtwoord. Maar dit is zeer gevaarlijk. Want als de database van uw e-mailprovider bijvoorbeeld gehackt wordt, kan de dader in één klap bij al uw online profielen.
Een sterk wachtwoord bevat hoofdletters, kleine letters, cijfers, leestekens en wartaal. Het wachtwoord moet geen persoonlijke referentie zijn, en niet opgeslagen zijn op uw computer.
Een aantal handige tools als LastPass en 1Password bewaren uw wachtwoorden veilig. Ook is het cruciaal om regelmatig uw wachtwoorden te veranderen - vooral bij kwetsbare accounts zoals uw e-mailadres en bankgegevens.

6. Wees op uw hoede bij de cloud

Een simpele regel is: als u niet wil dat iemand over uw gegevens beschikt, deel ze dan niet. Dit geldt ook voor de cloud. Het maakt niet uit hoe veilig een systeem is, het feit blijft dat iemand anders over uw gegevens waakt. En die ander kan fouten maken.
Over het algemeen is de cloud zeer veilig en zal er weinig mis gaan, maar kijk goed waar u uw gegevens onderbrengt.
Wees ook zeker dat wanneer u bestanden van uw computer of smartphone verwijdert, ze ook uit de backups in de cloud verdwijnen.

7. Wees voorzichtig met publieke wifi

Voor publieke wi-fi geldt ongeveer hetzelfde. Iemand anders heeft het gemaakt, dus u weet niet hoe veilig het is. Onderzoekers hebben al ontdekt dat de wi-fi van grote hotelketens vaak te kraken zijn en in conferentiecentra of op het terras van een restaurant is dat niet anders.
Voor een hacker is het bovendien goed mogelijk om zelf een open wifi-netwerk op poten te zetten. Mensen zijn geneigd gebruik te maken van een open netwerk, omdat er dan geen data verbruikt wordt. Zeker in het buitenland is dit handig, maar het kan dat er iemand met slechte bedoelingen achter zit die zo met u meekijkt.
Als u online dus iets wil kopen met uw creditcard of een andere gevoelige plek wilt raadplegen kunt u dat beter niet op een openbaar netwerk doen. Gebruik dan de mobiele data van uw telefoon.
Als u dat alsnog wel wilt, of hier niet onderuit kunt, is het aan te raden een VPN te gebruiken. Hierdoor wordt uw gedrag verborgen voor het netwerk, zodat niet te zien is wat u doet.

8. Houd de software van uw toestel up-to-date

Wanneer er een update is voor software, zijn er vaak gaten gedicht die gebruikt kunnen worden door hackers. Hoe langer u wacht met het installeren, hoe langer criminelen daar gebruik van kunnen maken. Daarom is het zeker aan te raden om hier niet te lang mee te wachten.

Vriendelijke groet,
Happy_dancing_queen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten