Welkom op mijn netvlies.

Translate

dinsdag 29 januari 2013

De kikker ♥

Er was eens een koers van kikkers. het objectief was de top van een zendmast te bereiken.
Vele mensen verzamelden zich om ze te zien en ze toe te juichen.
De koers startte.
De mensen geloofden eigenlijk niet dat de kikkers de top zouden bereiken. Alle opmerkingen die men hoorde waren als de volgende:
"Belachelijk!!! Ze geraken er nooit!"
De kikkers raakten een voor een ontmoedigd, behalve eentje dat verder klom en de commentaren gingen verder: "...Echt niet de moeite!!! Ze geraken er nooit!..."
En de kikkers gaven zich een voor een gewonnen, behalve eentje dat, tegen alle opmerkingen, in doorzette...
Op het einde gaven ze allen op, uitgezonderd dat ene kikkertje dat, eenzaam en ten koste van een enorme inspanning, de top bereikte.
De andere kikkers, stomverbaasd, wilden weten hoe ze het had aangepakt.
Eentje benaderde haar om haar te vragen hoe ze er in geslaagd was haar objectief te bereiken.
En ze ontdekte dat...het kikkertje doof was!

(schrijver onbekend)

(Bron: Zinnige verhalen hyves) 

dinsdag 22 januari 2013

Wereldwijd steeds meer eten verspild..!

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.




x
Uit een Brits rapport ‘Waste not Want’ (pdf), van het instituut van ingenieurs (IME) blijkt, dat tussen de 30 en 50% van al het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd, in de vuilnisbak eindigt. De opstellers van het rapport noemen de uitkomst alarmerend. Want het betekent dat we met z’n allen minimaal zo’n 1,2 miljard ton voedsel weggooien, maar dat kan evenzo goed oplopen tot 2 miljard ton. Er zijn veel redenen voor deze verspilling, zoals onder meer slechte opslagvoorzieningen, aanbiedingen van supermarkten en het westerse ideaalbeeld van voedsel.
foodthrownaway

Het rapport maakt ook nog eens melding van het feit dat zo’n 30% van de groenten in het Verenigd Koninkrijk niet geoogst wordt. Waarom? Omdat die er niet aantrekkelijk uitziet..! En nog eens 30 tot 50% van al het voedsel dat de supermarkten in Europa en de VS wel bereikt, wordt alsnog weggegooid door de consument. Een van de oorzaken? Het begrip ‘ten minste houdbaar tot’ wordt door hen vaak verkeerd geïnterpreteerd..!
Tim Fox is hoofd energie en milieu bij IME: “De hoeveelheid voedsel die wordt verspild en verloren gaat wereldwijd is ontluisterend. Dit voedsel kan worden gebruikt om het voedseltekort elders in de wereld op te lossen en de groeiende wereldbevolking te voorzien; en daarnaast is het een onnodige verspilling van land, water en energiebronnen die zijn gebruikt voor de productie, verwerking en distributie van dit voedsel”.



Professor Louise Fresco
Water
Het rapport waarschuwt ook voor de enorme hoeveelheden water die verloren gaan bij de productie van al ons voedsel. We hebben het dan over zo’n 550.000 miljard liter water, dat wordt verbruikt voor voedsel dat uiteindelijk dus NIET wordt geconsumeerd… De onderzoekers trekken ook de conclusie dat: “Om oplopende verspilling te voorkomen, moeten overheden, ontwikkelingsorganisaties en organisaties als de VN samen werken om de mindset van mensen te veranderen.” En daarmee doelen ze natuurlijk vooral op het ontmoedigen van verspillende methoden van boeren, voedselproducenten, supermarkten en consumenten.
Voedseldeskundige Louise Fresco, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, reageert op deze heftige cijfers: “Het is niet onverwacht, maar wel spectaculair. En waar de verspilling gebeurt, dat verschilt erg per land. De groeiende wereldbevolking zorgt ervoor dat er in de toekomst meer geproduceerd moet worden, maar ook minder verloren moet gaan tijdens de productie, van het land tot aan de consument. In arme landen gaat er veel voedsel verloren, omdat er gebrek is aan goede middelen bij het oogsten. In de rijkere landen gebeurt de meeste verspilling juist bij de consument. Om die tegen te gaan, moet er een organisatie zijn die de consument bewust maakt.”
Het lijkt duidelijk: een dergelijke organisatie is er nog niet.. Of zouden we met common sense ook al een eind opschieten..? Hieronder een uitzending van Zembla van Maart 2012.


Bron: www.wanttoknow.nl/nieuws/we-gooien-steeds-meer-eten-weg/