Welkom op mijn netvlies.

Translate

maandag 24 januari 2011

Wat eten we? Vleeslijm met kippensmaak en steakgeur


Dat er in ons vlees soms hormonen of antibiotica kunnen zitten, weten we ondertussen wel al. Dat de dieren vaak geen voeder krijgen dat ze in de natuur zouden eten, is ook een open deur. Maar er zijn nog andere manieren waarop vreemde stoffen in ons vlees terecht komen. Vlees wordt dermate hard gemanipuleerd dat het een lichtroze kleur heeft, in perfecte hompen van 500 gram in de supermarkt ligt en dat het naar vlees ruikt wanneer we het bakken.
 In de film 'Fast Food Nation' wordt getoond hoe McDonalds kippensmaak toevoegt aan zijn 'Chicken McNuggets'. Aan hun hamburgers wordt een geurstof toegevoegd opdat zij naar vlees ruiken wanneer ze gebakken worden 
 Vleeslijm wordt gebruikt om grote en kleine stukken vlees samen te voegen tot één grote lap. Dat lijmen gebeurt met transglutaminase, een enzym in poedervorm dat uit een bacterie wordt gehaald, of met fibrinogeen, een eiwit gewonnen uit bloed van slachtdieren  
Kip uit de supermarkt smaakt anders dan een zelfgekweekt kippetje dat haar leven gesleten heeft op gras en zich gevoed heeft met wormen en tuinafval. Maar dat is geen nieuws. Er wordt vanalles aan ons vlees toegevoegd en het is een hele klus om te begrijpen wat precies.

Tegensprekende onderzoeken
Elke dag verschijnen wel ergens de resultaten van een - altijd "revolutionair" - onderzoek dat voor eens en voor altijd aantoont dat voedingsstof x kanker of alzheimer veroorzaakt. Dat voedingsstof y aan de basis ligt van jouw hoofdpijn. Dat je van voedingsstof z dik en onvruchtbaar wordt. Wat daar precies van aan is, is meestal onduidelijk want die onderzoeken spreken elkaar vaak tegen.

Het lijkt logisch dat hoe natuurlijker en onbewerkter je voedsel is, hoe gezonder. Zo is verwerkt vlees zoals spek, salami of worst behandeld met rook- of zouttechnieken en dus minder gezond dan een steak. We zullen niet terplekke doodvallen na het eten van een stuk vlees, maar als moderne consumenten moeten we wel beseffen dat ons vlees niet meer hetzelfde is als dat wat onze voorouders duizenden jaren geleden aten.

Rozerode kleur
Aan ons vlees worden aroma's, kleurstoffen, bewaarmiddelen, antioxidanten, emulgatoren, geleermiddelen, verdikkingsmiddelen, smaakversterkers, vitamines, mineralen en andere supplementen toegevoegd. Al deze stoffen hebben hun eigen nut voor de vleesindustrie. Nitraten en nitrieten zorgen er bijvoorbeeld voor dat het vlees zijn rozerode kleur behoudt en dat het er dus lekkerder uitziet voor de consument. Bovendien zal het door die toevoeging ook langer bewaren. Normaal gezien zijn alle additieven in ons vlees goedgekeurd door het Europees Parlement. 

Kippensmaak en hamburgergeur
In de Verenigde Staten zijn de voedselregels nog niet zo goed vastgelegd als in de EU. Een bedrijf als McDonalds kan daar een stap verder gaan wat betreft het toevoegen van onnatuurlijke stoffen aan het voedsel. In de film 'Fast Food Nation' wordt getoond hoe het Amerikaanse fastfoodbedrijf kippensmaak toevoegt aan zijn 'Chicken McNuggets'. Aan hun hamburgers wordt een geurstof toegevoegd opdat zij naar vlees ruiken wanneer ze gebakken worden.

Vleeslijm: bacteriën of bloed
Een populair product in de vleesindustrie is trombine. Dat is een eiwit dat voor ons van belang is bij de bloedstolling. De gangbare - maar niet erg smakelijke - naam ervoor is vleeslijm. Zoals de naam suggereert wordt het gebruikt om grote en kleine stukken vlees samen te voegen tot één grote lap. Dat lijmen gebeurt op twee manieren: met transglutaminase, een enzym in poedervorm dat uit een bacterie wordt gehaald, of met fibrinogeen, een eiwit gewonnen uit bloed van slachtdieren.

In 2010 stelde de Europese Commissie voor om vleeslijm op de lijst van toegelaten additieven te zetten. Het Europees parlement stak daar een stokje voor. De parlementariërs oordeelden dat trombine consumenten misleidt. Zij denken dat ze een volwaardig stuk vlees kopen, maar eigenlijk is het een puzzel van kleinere stukken. Bovendien vreesde het Parlement dat bacteriën zich gemakkelijk aan het eiwit kunnen hechten. Momenteel belist elk land zelf of het vleeslijm toelaat.

Pesticiden
Maar niet alle 'onnatuurlijke' stoffen in het vlees worden later pas toegevoegd. Er zitten ook al een hoop onnatuurlijke stoffen in de dieren zelf. Bijvoorbeeld de pesticiden die op hun voeder zaten en de antibiotica en hormonen die er eventueel bij gemengd werden. (adb)


Vier weken lang bekijkt Planet Watch de voor- en nadelen van vlees. In het grote vleesdossier leggen we het verband tussen vlees en global warming, tussen vlees en gezondheidsproblemen, en nog veel meer. Morgen leest u op Planet Meat alles over het leven van een vleeskoe. La vache qui rit? Niet in de vleesindustrie.
24/01/11 07u00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten